Een veilige werkomgeving 

Waar mensen samenwerken, kan sprake zijn van ongewenste omgangsvormen.

Elke organisatie heeft de wettelijke verplichting om haar werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Dit omvat niet alleen het voorkomen en beperken van ongewenst gedrag, maar ook het erkennen van het feit dat vertrouwenskwesties overal kunnen ontstaan. Ook op de werkvloer. Pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en geweld kunnen de werksfeer beïnvloeden, met verregaande gevolgen. 

Een gezonde organisatie

In een gezonde organisatie staan respectvolle omgangsvormen en een cultuur waarin iedereen zonder angst vrijuit kan spreken centraal. Deze inclusieve omgeving geeft mensen het gevoel van thuiskomen en gehoord worden, en biedt de ruimte om zich authentiek te uiten.

Een gezonde organisatie kenmerkt zich niet door het ontbreken van conflicten, maar door de wijze waarop wordt gehandeld in geval van een (dreigend) conflict. Adequaat ingrijpen bevordert een veilige werkcultuur en werkt preventief.

Belangrijk is dat er passende checks and balances bestaan en dat gedrag en cultuur bespreekbaar zijn, zodat er adequaat kan worden ingegrepen wanneer dat nodig is. Zo ontstaat een omgeving die niet alleen veilig is, maar ook respectvol voor iedereen. Een vertrouwenspersoon helpt bij het creëren van een dergelijke omgeving. Een vertrouwenspersoon biedt niet alleen een luisterend oor en praktische ondersteuning aan medewerkers, maar geeft ook waardevol advies aan werkgevers over het voorkomen van ongewenst gedrag en het minimaliseren van de impact ervan. 

Een waardevolle combinatie

Het kan de overweging waard zijn om een combinatie van een interne en externe vertrouwenspersoon in te zetten. Een externe vertrouwenspersoon heeft geen directe band met het bedrijf en wordt daardoor gevoelsmatig vaak als onafhankelijker beschouwd. Daarnaast kan een externe vertrouwenspersoon een waardevolle aanvulling zijn wanneer mensen er samen met de interne vertrouwenspersoon of andere betrokkenen niet uitkomen. Kiezen voor deze optie betekent kiezen voor een optimale keuzemogelijkheid.

Als LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon bied ik ook individuele consulten voor wie behoefte heeft aan een veilige plek om lastige situaties te bespreken. Geen toegang tot een vertrouwenspersoon via werk? Ik help je met luisteren, advies, en het vinden van passende vervolgstappen. Discreet, onafhankelijk, en persoonlijk. Plan je sessie hier.

Wettelijke verplichting

Er bestaat, vooralsnog, geen wettelijke verplichting om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Wel heeft de Tweede Kamer recent een nieuw wetsvoorstel aangenomen. Dat voorstel bepaalt dat iedere werkgever met meer dan 10 werknemers een vertrouwenspersoon aan moet stellen. De ingangsdatum van deze nieuwe wet staat nog niet vast, omdat het nog langs de Eerste Kamer moet.

Ook goed om te weten is dat het niet aanstellen van een vertrouwenspersoon vooralsnog kan worden beschouwd als het niet voldoen aan de wettelijke eisen voor het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting. Dit volgens jurisprudentie en de instructienorm.

Reden genoeg dus om je als werkgever te oriënteren op vervolgstappen.

Een betrouwbare, onafhankelijke externe vertrouwenspersoon

Avenue11, in de persoon van Sanne van Dooren, gecertificeerd en ingeschreven in het register van LVV vertrouwenspersonen, begrijpt de waarde van vertrouwen en ondersteunt organisaties en haar mensen om een inclusieve, gelijkwaardige en respectvolle cultuur te bevorderen. Wij bieden ondersteuning, bemiddeling, advies rondom vertrouwenskwesties en begeleiding bij het ontwikkelen van preventieve maatregelen en zorgen zo samen voor een veilige werkomgeving. 

Interesse? Vraag dan de gratis quickscan ‘Intern Ongewenst Gedrag’ aan.